20 Mart 2012 Salı

Pastırma hakkında tüm bilgiler burada

Kastamonu`da doğal koşullarda kurutulan pastırmasının ünü yayılıyor. Kastamonu pastırması, Kayseri`ye bile gönderiliyor. Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu pastırmasının, lezzetini, kestikleri hayvanların yaylalarda yetişmiş olmasından ve ekim-kasım aylarında halk arasında pastırma yazı olarak bilinen 45 günlük dönemde açık havada kurutulmasından aldığını söyledi.

Diğer illerde fabrikalarda yapılan pastırmanın fırında kurutulduğunu ifade eden Tabakoğlu, “Kastamonu`da 10-15 tane pastırma imalathanesi var. Hepsi de elde yapılır ve pastırma yazında, açık havada kurutulur. Kalitemizden taviz vermemek için üretimi artırmayı düşünmüyoruz“ dedi. Kentte çemenli ve çemensiz olmak üzere iki çeşit pastırma yapıldığını belirten Tabakoğlu, yapımından dilimlenmesine varıncaya kadar elle yapılmasının Kastamonu pastırmaya ayrı bir lezzet kattığını ifade etti.

Türkiye`nin her yerine gönderiliyor

Yılda 100 hayvan keserek pastırma yaptığını dile getiren Sedat Tabakoğlu, “Türkiye`nin dört bir tarafından sipariş geliyor. Siparişleri karşılamakta zorlanıyoruz. Pastırma memleketi olarak bilinen Kayseri`den müşterilerim var, kargoyla pastırma gönderiyorum. Değil Kayseri, Ankara, İstanbul, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sipariş alıyoruz ve gönderiyoruz“ diye konuştu.

Tabakoğlu, çemensiz pastırmanın, Kastamonulular tarafından genellikle “pastırmalı ekmek“ yapılarak tüketildiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

Kastamonuluların dışında çemensiz pastırmayı pek bilen yok. Bunu sadece Kastamonulular biliyor. Çemenli pastırmada da dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağını kullanıyoruz, bu sarımsak da çemene ayrı bir lezzet katıyor. Kastamonulu aileler özellikle pazar günleri pastırmalı ekmek yaparlar. Et yerine pastırma kullanılır. Bölgemizde bir söz vardır, `hoş olur pastırmalı ekmek, elle yenilirse`. Pastırmalı ekmeğe tatil günleri ve pazar açılan günlerde çok talep olur.

“Lezzetleri farklı”
Kayserili pastırma imalatçılarının ürettikleri pastırmanın lezzetiyle, kendi ürettiklerinin karşılaştırılmaması gerektiğine işaret eden Tabakoğlu, “Biz bunu söyleyince Kayserililer alınıyor. Alınmaya gerek, onlarınkinin lezzeti farklı, bizimkinin farklı. Kayserili meslektaşlarımız, bunu söylüyoruz diye bize alınmasın“ dedi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Öztosun da pastırmada Kayseri-Kastamonu çekişmesinin geçmiş yıllarda defalarca yaşandığını hatırlatarak, “Kastamonu pastırmasını bilen biliyor. Reklama da gerek yok. Kayserili imalatçılar daha çok pastırma üretebilmek için fırında bir günde kuruturlar, bizim imalatçılarımız ise 45 günlük pastırma yazında, açık havada kuruturlar. İşin sırrı bu. Kayserili fabrikada yapıyor, bizimkiler elde yapıyor. Tercih ve karar vatandaşın“ şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder