Yoğunlukla yaz dönemi sofralarının lezzeti olan zeytinyağlı yemekler, kış mevsimi sebzeleriyle de sofradaki yerini alır. Yazın taze barbunya, zeytinyağlı dolma, enginar, börülce, fasulye, semizotu gibi sebzelerle yapılan zeytinyağlı yemek çeşitleri öne çıkarken, kışın zeytinyağlı pırasa, zeytinyağlı kereviz, ıspanak, yerelması vs. gibi yemekler sofralara gelir. Örneğin fasulye her mevsim revaçtadır ve zeytinyağlı fasulye yemekleri ilk başta akla gelen zeytinyağlılardandır (Bkz: Zeytinyağlı taze fasulye yapılışı). Özetle, zeytinyağlı yemekler yılın 4 mevsiminin de damak tadıdır. (Bkz: Zeytinyağlı enginar tarif ve zeytinyağlı lahana sarması).
Genelde Akdeniz ve Ege mutfağının yemekleri olmasına rağmen, zeytinyağının sağlıklı beslenmedeki önemi ve özellikle mezelerdeki lezzeti ile zeytinyağlı yemeklere olan ilgi artmıştır. Zeytinyağlı yemeklerde yağın kalitesi doğrudan etkilidir. Özel üretim naturel yağlar, sızma zeytinyağları, riviera yağlarla yapılan yemekler, bu yağların kalitesi, koku ve aroması, asit oranı ile lezzetinde olumlu-olumsuz etkiler taşıyabilir. Meze ve salatalarda bu etki elbette daha fazladır. Pişirilerek yapılan zeytinyağlılarda bu etki azalır.
Birçok sebzenin zeytinyağlı olarak yapılan yemeği, o sebzenin başka yağlarla ve etle yapılanlarından daha lezzetli olabilmektedir. Burada tabi önemli olan damak tadı ve zeytinyağının niteliği. Damak tadınıza uymayan bir zeytinyağını yemeklerinizde kullanmamanız önemli. Kalitesiz olan damağınızda kötü bir tat bırakacaktır. Tadım denemeleri yaptıkça farkı fark edersiniz.
Zeytinyağı ile yemek yaparken, natürel sızma özel yağları salatalar, soslar ve çiğ tüketim için saklayın. Ayrıca kızarmış ekmeklerin ya da üstü açık sandviçlerin üzerinde de kullanabilirsiniz. Bu zeytinyağını fırın patateste tereyağı yerine kullanabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağı haşlanmış ya da çiğ sebzelerle de harika olacaktır. Servis etmeden önce balık ya da etlerin üzerine de bir fırça yardımı ile sürebilirsiniz.
Sote yaparken ya da kızartmalarda sıradan bir zeytinyağı kullanabilir ya da natürel sızma ile bu yağı karıştırabilirsiniz.
Yeşil zeytinden sıkılmış (erken hasat) bir zeytinyağı çiğ sebzelerle ya da içinde baharatlarla ekmek banarak tüketilebilirken, olgun zeytinden sıkılmış bir zeytinyağı yumuşak tadı ile salatalarınıza daha uygun olabilir.
Yemeklerinizi çok az miktarda zeytinyağı ile pişirip servisten önce üzerine natürel sızma yağ gezdirirseniz yağın lezzeti yemeğinizi taçlandıracaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder